Big Ben i London

Big Ben är en mäktig slagklocka som är en del av ett tornur som inryms i det norra tornet av byggnaden Westminsterpalace i London. I samma byggnad hittar man även The Houses of Parliament, Storbrittaniens parlament.

Den stora ornamenterade klockan (en av flera i urverket) tillhör en av Londons mest avfotograferade sevärdheter och gjöts 1856. Det har blivit en symbol för London och även Storbrittannien.

Big Ben ringer en gång i kvarten och en lampa i klockan visar när parlamentet är samlad för överläggningar.

Namnet Big Ben är ett smeknamn och avser egentligen bara den största klockan i urverket som väger tretton ton. Det officiella namnet på klockan är The Great Bell of Westminster (Westminsters stora klocka).

Man är inte helt överens om vem som gett den namnet Big Ben men Ben är en kortform av endera tungviktsboxaren Benjamin Caunt eller Benjamin Hall som var “chefskommissiare” (Chief Commissioner of works) över byggnadsprojektet då klockan tillverkades. Big kommer sig förstås av att klockan är enormt stor och ordet Big lades ofta till före det mesta som var stort.

Big Ben avser alltså egentligen bara den största klockan i urverket men oftast menar man hela klocktornet. Klocktornet kallades tidigare för The Clock Tower innan det bytte namn till Elisabeth Tower.

Tornet som inrymmer Big Ben är 96 meter högt och sedan 2012 heter tornet Elisabeth Tower.
Arkitekten Augustus Pugin ritade klocktornet i en egen nygotisk stil. När du är i London och tittar på tornet så är ett tips att även besöka det på kvällstid då det är vackert upplyst.

Klocktornet har fem olika klockor (sk. slagklockor) som alla är olika delar i tornuret. Big Ben är den största klockan och den hänger i mitten av urverket. Den väger 13.8 ton och heter The Great Bell. Big Ben är Storbritanniens tredle tyngsta klocka. Är du London kan du även besöka den största klockan då den hänger i St Pauls katedralen. Den klockan väger 17 ton.

Klockan Big ben togs i bruk i London den 31 maj 1859 och efter två månader sprack den. Trots det används den fortfarande vilket man kan höra när den ringer. Före Big Ben fanns det en annan klocka som vägde lite mindre (14,5 ton). Den fick aldrig något namn men var färdig ett år i innan tornet blev klart. När den väl fraktades på plats tålde den inte slagen från slaghammaren utan sprack. Klockan smältes ner och användes till annan.

Tornuret har fyra sidor som pryds av fyra vackra och rikt ornamenterade urtavlor. Fram till 1970 var “Big Ben” världens största fyrsidiga tornur. De vackra urtavlorna designades och ritades av Augustus Pugin och de är uppsatta på en jänrställning med 7 meters diameter. I klockan ingår 312 olika opalglasskivor som påminner om blyinfattade fönster (av den typ som är vanliga i kyrkor).

Själva urverket hade man byggt färdigt 1854 men själva tornet blev inte klart förrän 1859 och den 7 september togs det i bruk. Sedan dess har urverket bara gått och gått förutom 1976 då det stog helt still.  2004 krånglade de mindre klockorna men de lagades inom ett par veckor. Urverket ritades av Edmund Beckett Denison (som senare blev Lord Grimthorpe). Själva byggandet av urverket genomfördes av urmakaren Edward John Dent.

Tornuret spelar ett antal olika melodier som är baserade på Händles Messias, William Crotch tros vara den som komponerade melodivariationerna. Melodin ingår även i en engelsk psalm. Nr 37.  Big Ben den största klockan markerar timmarna och antalet slag anger klockslaget. De andra klockorna markerar kvartsintervall.

När du är i London måste du passa på att besöka både parlamentsbyggnaden och titta på Big Ben. Det tillhör några av Londons “måsten”..