Buckingham Palace i London

Buckingham Palace ligger centralt i London och är lätt att hitta. Buckingham Palace är sedan 1837 de brittiska monarkens residens i London så för den som är intresserad av kungligheter, palats och slott är det alltså en självklarhet att besöka den vackra byggnaden under sitt besök i London.

Buckingham Palace är en av världens mest kända byggnader och som turist har du även möjlighet att besök slottets västra flygel under sensommaren (augusti och september) då Drottningen inte bor i London.

I dag bor dorttningen och prins Philip i palatset när de är i London men de har inte hela stället för sig själva.
Andrew, hertigen av York samt Edward, earl av wessex och Sophie av Wessex har också palatsen som sitt Londonresidens.
En sevärdhet som många londonturister vill uppleva är Vaktavlösningen som sker kl 11.30 varannan morgon. Under pompa och ståt marscherar man från Wellington Barracks (som bara ligger 275 meter från palatset) för att avlösa de gamla vakterna och ersätta dem med nya. Uniformerna som livgardet bär är karakteristiska och är populära att fotografera.

Buckingham Palace historia

Platsen där Buckingham Palace ligger på har en lång historia. Från början bestod området av träskmarker och var en del av Manor of Ebury.Floden Tyburn rann förbi i området och vid ett vadställe “Cow Ford” växte byn Eye Cross upp.
Området bytte ägare flera ggr. och Vilhem Erövraren (1027 – 1087) sägs ha ägt det och även gett bort det en gång i tiden. I början av 1600 talet hade byn Eye Cross försvunnit och området stod i stort sett övergivet.
Först ca: 1624 byggdes det första huset på platsen om man tror att det kan ha varit Sir William Blake.
Lord Goring byggde vidare på byggnaden och anlade även det som då kallades för Goring Great Gardens och som fortfarande är delar av dagens trädgård.  Goring missade att betala arrende och hade även dålig koll på dokumenten som bevisade hans äganderätt, de hade
nämligen aldrig blivit underskrivna av Karl I innan han flydde från London.  Det gjorde att earlen av Arlington kunde komma över fastigheten och han bodde där närden brann ner 1674. Redan året
efter byggde Arlington House det som i dag är palatsets södra flygel.

1702 sålde han det vidare till hertigen av Buckingham och Normanby och 1703 gjorde man omfattande om- och tillbyggnationer efter William Windes ritningar. Huset bestod nu av en tre våningar hög byggnade med två mindre flyglar för tjänstefolket. Platsen började kallades för Buckingham House och det är själva kärnan till det som sen blev det färdiga palatset.

Platsen byggde ägare några gånger, bl.a. kallades det för Queens house då drottning Charlotte bodde där i London.

Georg IV var den som omvandlade huset till palats när han bestämmde sig för att förvandla det till ett kungligt slott. Hans storslagna planer kostade enorma pengar och tyvärr gick han bort innan allt var färdigt. Kung Vilhem IV blev den som fick färdigställa Buckingham palace (även han dog innnan det blev helt klart).
Han hade en mer sparsmakad stil och bytte bl.a. ut arkitekten Nash som anlitades av Georg IV till Edward Blore som vars akritektur stämde bättre med Vilhems egna visioner.

Den slutliga kostnaden för Buckingham palace hamnade på 719 000 pund. Kungen och hans drottning flyttade aldrig själva in i slottet utan bodde i ett mindre slott utanför London.
När Houses of Parliament brann ner 1834 hoppades Vilhem IV att Buckingham palace skulle kunna bli den nya parlamentsbyggnaden. Men Parlamentet sa nej och byggde istället Westminsterpalatset.

1837 tillträdde drottning Viktoria tronen och först då blev det monarkens huvudresidens i London. 1847 hade man växt ur det nuvarande palatset och byggde en ny flygel som även den ritades av Edward Blore och uppfördes av Thomas Cubitt. Den nya flygel blev den sista sidan i den fyrkant som palatset nu bildade. Flygeln är den del som i dag är den del av palatsen som visas upp mest och som man ser som turist. Bl.a. ligger balkongen som kungligheterna framträder på när de möter folket.

Efter 1850 när arbetet med flygeln var färdigt det inte genomförts några omfattande förändringar.
1913 ändrade Sir Aston Webb på den östra framsidan, inspirerad av Giacomo Leonis Lyme Park. Fasaden i Portlandssten
var tänkt att fungera som bakgrund till Victoria Memorial som är ett stort minnesmonument över drottning Viktoria som uppfördes 1911.

1938 byggdes den nordvästra paviljonen om till badbassäng.

Buckingham Palace sägs bestå av 19 representationsrum, 52 huvudsovrum, 188 personalsovrum, 92 kontor och 78 badrum.
Palatset är alltså ganska stort…  men i jämförlse med många andra kungliga residensbyggnader anses det vara väldigt litet..

Det är trots det en av Londons stoltheter.