Sankt Pauls Katedral i London

Sankt Pauls katedralen  (Saint Paul’s Cathedral) i London ritades av arkitekten Sir Christopher Wren och den började byggas 1676 och blev färdig 1710, men invigdes redan 1708. Den är en av världens största katedraler och Peterskyrkan i Rom var en förebild.

Liksom många kyrkor och katedraler är Sankt Pauls katedral utformad som ett kors som möts i en öppen, rund yta i mitten. Katedralen är 158 meter lång och 75 meter bred och den är har en fantastisk jättelik kupol i mitten. Kupolen vilar på åtta stora pelare och som besökare kan du gå upp i kupolen och titta ner i katedralen.
Sankt Pauls katedralen var fram till 1962 den högsta byggnaden i London med sina 111 meter.

Sankt Pauls katedralen har flera kyrklockor bl.a. världens tyngsta, Great Paul som väger 17 ton.
Under Sankt Pauls katedralen finns många kända personer begravda i kryptor.

Sankt Pauls katedralen ligger centralt i London och är en symbol för Storbritanniens hopp och motståndskraft.
Under andra världskriget träffades katedralen av bomber vid flera tillfällen men klarad sig ändå trots att de flesta byggnader runt katedralen var helt sönderbombade.

Prins Charles och Lady Diana gifte sig i katedralen och Lord Nelsons och Churchills begravningar skedde också här. Den anglikanska biskopen av London har sitt säte i Sankt Pauls katedralen och här genomför man många storslagna kyrkliga ceremonier. Sankt Paul katedralen är Englands enda klassicistiska katedral.